Am participat la prima ediţie a festivalului regional al organizaţiilor neguvernamentale ONG-Fest 2010 desfăşurată în Piaţa Muzeului din Cluj Napoca alături de peste 60 de societăţi,. În cadrul agendei festivalului am susţinut prin intermediul invitaţilor şi colaboratorilor noştri, spectacole de muzică şi teatru, ateliere de creaţie şi workshop-uri, din dorinţa de a sprijini valorile artistice, a promova activităţile creative, de a promova arta ca pe un mijloc de autocunoaştere, afirmare, valorizare şi construire a personalităţii.
Aici puteti vizualiza o parte din activităţile noastre şi din programul nostru artistic.
Citeste mai mult...
Citeste mai mult...
În cadrul activităţilor susţinute în cadrul Centrului de Relaxare prin Artă, Asociaţia MEDUART a organizat vineri, 14 mai 2010, ora 19, in Ceainaria INSOMNIA o seară plăcută şi tonifiantă plină de muzică, jocuri şi umor în compania Doamnei profesoare Andrea Mărculescu şi a Grupului Folk "OM".
Toti cei prezenti s-au implicat in programul jocurilor bazate în primul rand pe “mimă”, inedit fiind cel care folosea doar mainile ca mijloc de exprimare, lumea distrându-se la cel intitulat “grup statuar” sau la secţiunea de bancuri a serii.
Acompaniamentul muzical a fost asigurat de Grupul “OM”, care a încântat publicul cu compozitii pline de ritm dar şi de mare sensibilitate, o parte din cei prezenţi fiind plăcut surprinşi de melodiile cântate în limba sanscrită.
Vă aşteptăm la următoarele evenimente organizate de noi pentru a îmbina arta cu buna dispoziţie şi relaxarea!
Citeste mai mult...
Conferinţa de deschidere a Centrului de Relaxare prin Artă
Author: Ovi /
Etichete:
Arta relaxarii,
Evenimente
Luni 19 aprilie 2010, ora 19:30, Asociaţia Cultural Artistică MEDUART a organizat Conferinţa de deschidere a Centrului de Relaxare prin Artă, la Ceainăria Insomnia Cluj.
Intitulată sugestiv “Nopţile Şeharezadei”, seara fost dedicată artei dansului şi teatrului, orientată spre eliberarea armoniilor interioare, de tonifiere a minţii şi trupului.
În prima parte a serii D-na Prof. Andrea Mărculescu, după o prezentare a teatrului interactiv şi a beneficiilor “teatrului prin joc” privind gradul ridicat de socializare şi empatizare pe care îl dezvoltă, a reuşit să capteze atenţia numerosului public prezent prin diverse jocuri interactive.
Participarea a fost entuziastă deşi au existat şi persoane pentru care “teatrul prin joc” nu li s-a potrivit ca structură, deşi acesta are un rol important în relaxarea şi starea de bine a fiecăruia.
-e ok, nu toată lumea a interacţionat, ar fi trebuit toţi să fie implicaţi.
-nu-mi spune nimic.
-o modalitate bună de socializare.
-e perfect şi pentru tratarea timidităţii, se adresează tuturor, o bună relaxare dar şi un sport pentru minte trup şi spirit.
-face omul să îşi iasă din piele să devină copil rupe monotonia cotidianul, super. Teatrul interactiv este un mod de dinamizare, dar şi de controlare a unor inhibiţii, un mod de socializare plăcută.
-cred că relaxarea prin artă este cea mai profundă şi autentică relaxare, este cea care îmbina împlinirea spiritului cu cea a intelectului! După părerea mea este o îmbinare aproape perfectă a raţiunii de a trăi cu sensul de a exista. Bravoo!! Ţineţi-o tot aşa!!
În continuare seara a avut-o ca invitată specială pe Cerasela Heckman, cu numele de scenă KAMILLA, o artistă care împreună cu trupa de dans pe care o conduce, a încântat audienţa prezentându-ne un program alcătuit din dansuri orientale individuale sau de grup.Toţi cei prezenţi au fost impresionaţi în primul rând de impresia artistică generată de belly – dance, dar au conştientizat şi beneficiile pe care acesta le poate avea în modelarea fizică şi psihică.
-da, de relaxare, senzualitate, de afimare a graţiei feminine
-evident ca m-am relaxat mi-am umplut sufletul cu veselie şi frumos
-dansul în general reprezinta o metoda ff practică de relaxare de elimare de eliminare a stresului si a emoţiilor negative.
-orice dans este o modalitate de relaxare şi dansul oriental iţi dă posibilitatea să improvizezi.
-dansurile orientale sunt mai mult decât o metodă bună de relaxare
De fapt aceasta este esenţa şi convingerea de la care Asociaţia cultural artistică MEDUART a plecat având ca finalitate practică înfiinţarea Centrului de Relaxare prin Artă
“ARTA ÎN SLUJBA SĂNĂTĂŢII ŞI A COMUNITĂŢII”
Vă asteptăm la întâlnirile organizate de noi la Ceainăria Insomnia, str. Universităţii nr. 2, Cluj-Napoca!
Pentru programul Centrului aici.
Dacă vă place ceea ce facem și credeți că merită atunci puteți să susțineți activitățile centrului prin cei 2 %.
Directionare 2% din impozit pentru Asociatia MEDUART
Author: Ovi / Etichete: FinantareHotărăşte acum destinaţia acestei contribuţii din bugeul statului şi sprijină arta şi cultura ca suport pentru sănătate, pentru relaxarea şi bucuria ta şi a celor din jurul tău.
“Cântând, omul va uita să vorbească şi dansând, să meargă.” - Nietzsche
În cadrul Programului „Arta în slujba sănătăţii”, proiectul „Centrului de relaxare prin Arta” debutează prin organizarea conferinţei de deschidere având ca temă DANSUL ORIENTAL şi TEATRUL GESTUAL.
Dansul oriental este o sărbătoare a vieţii, a pasiunii şi a misterului, o permanentă şlefuire a mişcărilor corpului feminin, îndreptate spre însănătoşire, corecţia corpului, a armoniei sferei emoţionale, energetice şi psihologice. Prin promovarea acestei arte în acest proiect al Asociaţiei MEDUART se urmăreşte implementarea unui program de dezvoltare personală și relaxare bazat pe arta dansului, pentru persoanele adulte, în cadrul unor module în care se vor aborda şi aprofunda diverse tehnici ale dansului oriental.
În cadrul atelierelor de teatru gestual, ca forma nouă de spectacol şi abordare artistică, se va sublinia importanţa revenirii la gest, mişcare, dans, care transforma corpul într-un limbaj care transmite mai mult, mai direct, mai natural. Fiind mai emoţional, mai dinamic, teatrul gestual are capacitatea de a exprima inconştientul, interiorul. Nu este doar o simplă substituire a limbajului verbal, de receptare şi emitere a unor semne vizibile, ci de o serie de semne care se regăsesc în ritmul interior al individului, purtătoare de vibraţie şi armonie. Se transferă astfel ritmul limbajului verbal către corp, realizându-se astfel o reabilitare a potenţialului energetic, emoţional, cu efecte benefice asupra psihicului şi sănătăţii.
Cu ocazia conferinţei de deschidere, tainele dansului oriental ne vor fi prezentate de KAMILLA împreună cu Trupa de Dans Oriental pe care o conduce, iar Doamna Profesoară Andrea Mărculescu ne va iniţia în arta teatrului gestual. Mulţumiri speciale gazdei noastre “Ceainăria Insomnia” pentru sprijinul şi asistenta acordată în realizarea acestui proiect. Citeste mai mult...
Şi tu ai un Înger
Author: UMA / Etichete: ProiecteÎn activitatea educaţională fixarea unor repere etice este esenţială. Fapt pentru care considerăm necesară dezvoltarea proiectului de intervenţie pentru promovarea valorilor etice şi stimularea activităţilor creative si de întrajutorare prin voluntariat. Proiectul își propune să pună în evidență și să canalizeze talentele artistice ale elevilor și capacitatea de conştientizare a posibilităţii de a alege, în fiecare clipă, între a face o faptă bună sau nu, a faptului ca noi, la rândul nostru, putem fi asemenea îngerilor faţă de semenii noştri. Citeste mai mult...
Aleargă pentru viața ta!
Author: UMA / Etichete: ProiectePentru îmbunătăţirea calităţii vieţii indivizilor se impune organizarea şi promovarea unei campanii de informare care sa atragă atenţia asupra problemelor de sănătate generate de lipsa de mişcare, dar care să şi informeze asupra beneficiilor mişcării şi a exerciţiilor fizice. Beneficiile asociate cu practicarea sportului sunt importante si nu sunt de loc puţine. Printre acestea enumerăm longevitatea, echilibrul fiziologic, îmbunătăţirea comportamentului social, reducerea riscurilor apariţiei unor boli cronice precum bolile cardiovasculare, cancerul de colon, diabetul de tip II, osteoporoza, obezitatea şi depresia. Atunci când se gândeşte la sport, fiecare are în vedere un sport favorit, sau unul pe care l-a practicat. Însă, din diverse motive, oamenii renunţă la un moment dat la practicarea exerciţiilor fizice. De aceea, cea mai simplă, la îndemână şi cea mai ieftină activitate la care putem apela este jogging-ul. Alergarea este un sport care nu presupune eforturi financiare, resurse materiale ridicate sau un echipament special. Mesajul transmis va fi acela că activitatea fizică duce la o viaţă sănătoasă, un aspect fizic plăcut, toate acestea fiind beneficii pe termen lung, inclusiv în planul comunicării intersociale şi interpersonale Campania va alege cele mai eficiente mijloace de informare în masă pentru a răspândi mesajele sale, pentru a atinge cât mai eficient publicurile vizate, beneficiind şi de sprijinul unor personalităţi sportive locale, personalităţi politice locale, personalităţi din lumea sportului, precum şi de sprijinul unor companii importante ce produc echipament sportiv, produse farmaceutice. De asemenea managementul unor companii sau firme va fi stimulat să ia în considerare ceea ce se numeşte ,,Responsabilitate Socială Corporatistă” şi să se implice atât în viaţa societăţii cât şi în cea a angajaţilor săi fiind îndemnaţi să organizeze diverse evenimente pentru angajaţi în care dimensiunea sportivă să ocupe un loc important. Campania „ Aleargă pentru viaţa ta!” îşi propune să prezinte efectele benefice ale alergării, printre care şi factorul social, extrem de important mai ales când această formă de mişcare poate fi practicată împreună cu alte persoane, prieteni, rude, colegi de serviciu sau în cadrul unor competiţii organizate acum când prin modificarea stilului de viată, prin adaptarea lui la presiunile constante ale vieţii de zi cu zi timpul alocat pentru activităţile în aer liber au scăzut. Citeste mai mult...
Spații verzi
Author: UMA / Etichete: ProiecteSpaţiul verde este o necesitate esenţială în orice oraş modern, nu doar din motive estetice, urbanistice, peisagistice, ci şi pentru sănătatea locuitorilor. Creşterea numerică a populaţiei a impus o presiune prin sporirea cerinţelor de viaţă, de natura hranei, locuinţă, mişcare, etc. Astfel omul a modificat raporturile sale cu mediul trecând de la stadiul de component obişnuit al naturii la stadiul de component ataşat iar ulterior la stadiul de contrapus al naturii. Modul în care mediul artificial interacţioneaza cu cel natural oferă comunitaţii sau regiunii o identitate proprie. Clădiri atractive, existenţa unei zone pietonale, zone de parcare dar şi accesul la spaţiul verde poate contribui la calitatea vieţii unei comunităţi. Tocmai din acest motiv în planurile de dezvoltare urbană trebuie să se includă şi spaţiile verzi atât pentru estetica cât şi pentru oportunităţi de relaxare, recreere şi pentru dezvoltarea unei vieţi sociale normale. Organizaţia Mondială a Sănătătii (O.M.S.) apreciază că, pentru desfăşurarea în condiţii optime a activităţilor umane ar fi necesari 50 m² de zona verde intravilană / locuitor şi 300.000 zona verde extravilană / locuitor. Faţă de datele prezentate mai sus, situaţia spatiilor verzi în municipiul Cluj – Napoca este mult sub cerintele optime, ceea ce presupune existenţa unui puternic disconfort pentru populaţie. În prezent orasul are în jur de 318.000 locuitori, ceea ce înseamnă că fiecare locuitor ar trebui să aibă între 17 si 26 m² de spaţiu verde. Raportând suprafata totală ocupată de spaţiile verzi din intravilan de 370 ha, la numărul de locuitori se obţine un indice de 11,6 m² spaţiu verde/locuitor, acest indice situându-se sub nivelul mediei pe ţară de 16,5 m² spaţiu verde / locuitor şi de aproape 5 ori mai mic decât optimul recomandat de OMS. Potrivit rapoartelor de la R.A.D.P. (Regia Autonoma a Domeniului Public), numărul spaţiilor verzi scade vertiginos de la un an la altul, astfel în 1990 era 15,6 m² spaţiu verde / locuitor, în 1998 era 11,1 m² spaţiu verde / locuitor, iar în 2005 s-a ajuns la 7,8 m² spaţiu verde/locuitor . Printre programele care urmăresc implicarea comunităţilor în proiecte de înfiinţare, amenajare şi reabilitare de spaţii verzi publice se numără şi Programul „Spaţii verzi”în cadrul căruia membrii Asociatiei Meduart au activat ca voluntari. Programul este destinat organizaţiilor neguvernamentale din România în parteneriat cu şcoli şi/sau instituţii publice din localităţile enumerate mai jos. Se pot solicita fonduri pentru înfiinţarea şi reabilitarea parcurilor publice, terenurilor de joacă, parcurilor şcolilor pe baza principiilor mediu-protective, în scopul utilizării comunitare. Citeste mai mult...
Arta în slujba sănătăţii
Author: Ovi / Etichete: Proiecte„Arta în slujba sănătăţii”, este un program în desfăsurare în cadrul proiectelor Asociației MEDUART care îşi propune să îmbunătățească starea de sănătate a oamenilor prin inducerea unei stări de relaxare mentală și fizică, să întărească organismul crescându-i capacitatea de apărare la factorii nocivi de mediu cu ajutorul terapiei prin artă. Arta, ca manieră de exprimare personală, pentru comunicarea trăirilor, pentru o explorare a interiorului în scopul creşterii şi armonizării fiinţei. Pe termen mediu proiectul işi propune să îmbunătățească capacitatea de adaptare a participanților la locul de muncă cât și în viața particulară a acestora pentru a putea face faţă provocărilor zilnice, atât la locul de muncă cât şi în societate sau familie . Proiectul „Centrului de relaxare” prin activitățile artistice propuse vine în întâmpinarea și prevenirea acestor probleme de sănătate provocate de stresul zilnic. În acest context, am ales dansul ca modalitate de relaxare, comunicare, seductie. Dansul are numeroase efecte benefice asupra întregului organism, cum ar fi imbunătățirea stării generale de sănătate, eliminarea stresului, creșterea nivelului de energie, îmbunătățirea digestiei, pierderea în greutate, îmbunătățirea funcțiilor cardiovasculare și sporirea tonusului muscular și a densității osoase. Studiile au demonstrat că, dacă este practicat cu regularitate, dansul reduce riscul apariției unor afecțiuni precum diabetul, tensiunea arterială ridicată precum şi anumite afecțiuni cardiace și nu în ultimul rând un abdomen mai ferm, ceea ce induce o stare de optimism și încredere în sine sporind astfel randamentul la locul de muncă. În plus, este o modalitate foarte placută de a scăpa de grijile cauzate de servici sau de tensiunile ce ar putea apărea pe plan personal sau în relația de cuplu. Proiectul va urmări elaborarea și implementarea unui program de dezvoltare personală și relaxare bazat pe arta dansului pentru persoanele adulte pe o perioadă de 12 luni. Citeste mai mult...